Magazín ITEKO

Zázvorový sirup je zdravý a výborný

Zázvorový sirup připravíte z čerstvého zázvoru, přírodního cukru a vody. Snažte se zachovat základní poměr vody a cukru 1:2, aby cukr sirup konzervoval. Síla sirupu pak bude záležet na množství přidaného zázvoru (na půl litru vody a 1 kg cukru by měl stačit 50 až 100 gramový kousek oddenku.

Čerstvý zázvor oloupejte, nakrájejte na tenké plátky, přidejte vodu a cukr a za stálého míchání vařte asi 15 minut. Poté stáhněte z plotny, nechte ještě asi čtvrt hodiny louhovat. Poté můžete přidat šťávu z citronu. Pak sirup sceďte a naplňte do lahví. Vyvařený zázvor můžete ještě prosypat cukrem, usušit a užívat podobně jako kandovaný- ale pozor, je stále hodně aromatický.